miercuri, 16 noiembrie 2011

Capra de stanca
(Capra hircus ibex)










Face parte din familia Bovidae si este cunoscuta popular sub numele de capra de stanca sau ibex, iar stiintific Capra hircus ibex. In trecutul îndepartat a populat înaltimile muntilor nostri.
Corpul este robust, atingând o lungime de 1,15 – 1,70 m, iar coada are 10 – 20 cm. Înaltimea la greaban variaza intre 0,65 – 1,05 m iar greutatea intre 60 si 120 de kg. Blana este brun – deschisa, roscata pana la cenusiu pe spinare si mult mai deschisa pe partea ventrala. Sub maxilarul inferior are un smoc de peri mai lungi. Masculul are coarne puternice, recurbate, cu protuberante groase, coarne ce pot atinge lungimea de 0,7 – 1,1 m si o greutate de 15 kg. Spre deosebire de masculi, coarnele femelelor ating doar 25 cm.
Este un animal tipic alpin, traind pana la înaltimi de 4000 m, se hraneste cu ierburile din golurile alpine, cu licheni si cu muschi.
Activitatea ei este diurna, iar împerecherea are loc iarna, in lunile decembrie – ianuarie, perioada de gestatie fiind de 5 luni dupa care naste unu sau doi iezi. Cel mai dezvoltat simt este vazul, având o acuitate vizuala excelenta. Manifesta un instinct de asociere in grupuri, fiind fidela fata de locurile de trai, deci foarte rar va parasi locurile in care s-a nascut.
Dusmanii naturali sunt ursul, lupul si rasul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu